שינוי פסיקת מזונות

האם ניתן לשנות את גובה דמי המזונות מעת לעת או שמא הם קבועים?

לצערנו, ומטבע הדברים, בהליך של גירושין לעתים קרובות מעורבים גם ילדים. גם לאחר פירוק התא המשפחתי, מגיעים מזונות לילדים. נטל המזונות הינו על האב והוא שצריך לזון אותם. זאת בהתאם להשתכרותו, רכושו ונכסיו, ובהתאם לצורכי הילדים. כמובן שבקביעת המזונות ואופן חלוקתה, ישנה גם התייחסות לגילו של הקטין.

יחד עם זאת, בשנים האחרונות יצאו הלכות משפטיות הקובעות והמשיתות תשלום מזונות גם על האם, כמובן הדבר תלוי בהשתכרותה. מזונות ילדים כוללים את כל צרכי מחייתם של הילדים והם נקבעים על פי ובהתחשב בכושר ההשתכרות של ההורים ומסוגלותם הכלכלית. דמי מזונות נקבעים על פי פסק דין המחייב את האב לשאת בנטל צרכיהם הבסיסיים , להבטיח את מדורם, רמת חייהם וכו'. בנוסף, הם זכאים ממזונותיהם גם לדין צדקה כאשר מדובר בצרכים נוספים של הקטינים המשולמים על ידי שני ההורים כגון בילויים, צעצועים, חוגים, שיעורים פרטיים, דמי כיס, נסיעות /חופשות בארץ ובחו"ל ועוד.

השופט ו/או הדיין אשר יושב בדין וקובע את גובה המזונות בהסכם המזונות הראשוני שוקל לפניו את הצרכים והיכולות על פי ראייה לעתיד אך הדבר עלול להשתנות. ישנם מצבים בהם לאחר תקופה מסויימת אין האב מסוגל עוד לעמוד בגובה דמי המזונות כפי שקבע דאז, או כי הסכום שנקבע אינו מספיק עוד לצורכי הילד ומחייתו , ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה להפחתת או לחילופין להגדלת גובה דמי המזונות בשל שינוי נסיבות. תביעה להפחתת או הגדלת גובה דמי המזונות יש להגיש ככל תביעה רגילה כאשר נטל ההוכחה לשינוי מוטל על כתפי התובע. (במקרה זה האם או הילדים ). אך בית המשפט לא ישנה בקלות שכזו פסק דין חלוט שנקבע בענייני מזונות.

על מנת להביא לשינוי גובה המזונות יש להראות שינוי בצרכים על ידי מסמכים מסוימים או חשבונות בנק אשר יוכיחו את טענתם ויעמדו ברף אותו דורש בית המשפט.

בית משפט יבחן בדקדוק רב את טענות המבקש תוך התחשבותו בשלושה תנאים מצטברים:

  1. האם התביעה הוגשה בתום לב ובניקיון כפיים.
  2. אם בהסכם המזונות הראשוני הוסכם בין הצדדים כי ניתן יהיה להביא לשינוי גובה המזונות במידה ויידרש וזאת במפורש ,או מכללא.
  3. עקב שינוי נסיבות כגון מחלה, פיטורין מעבודה, לא יהיה זה צודק להשאיר את ההסכם על כנו ואם יישאר על כנו הוא עלול לגרום למבקש לעוול.

מה ייחשב כשינוי נסיבות מהותי?

מפסקי הדין הרבים שנפסקו בעניין שינוי גובה דמי המזונות למדים כי לא כל שינוי נסיבות אותו יוכיח המבקש יתקבל ובית המשפט יענה לשינויים הנדרשים. בית המשפט יתערב וישנה את גובה דמי המזונות כאשר קיימת סיבה מהותית והדבר יראה לו כשינוי נסיבות מהותי אשר מצדיק את אותם שינויים .

למשל: קשיים כלכליים של האב, הכרזתו כפושט רגל , הידרדרות מצבו הבריאותי וכן התנהגות מצד הילדים כגון התנכרות לאב, ואי רצון להיפגש עמו. מנגד, ניתן גם להגדיל את גובה דמי המזונות למשל במקרים בהם שונה כושר ההשתכרות של האם או במקרים בהם חל שינוי במצבו הבריאותי של הילד. במקרים בהם עושה האב דין לעצמו ומחליט על סמך דעתו להפחית את גובה דמי המזונות המוסכם עלול הוא למצוא עצמו בהליכי הוצאה לפועל ובמקרים מסויימים גם ניתן להשית עליו צו מאסר והטלת הגבלות שונות. כל שינוי חד צדדי אשר נעשה ללא הסכמה בין ההורים וללא אסמכתא משפטית לכך,תשמש כנגד האם במידה ותוגש נגדו תביעת מזונות בעניין ילדיו. לכן חשוב ביותר לבצע הפחתת מזונות בדרך המקובלת תחת הערכאה המשפטית המתאימה.

שינוי מהותי נוסף שהפסיקה הכירה בו הוא הולדת ילדים נוספים לאב. במצב זה, בו האב ממשיך בחייו ומביא ילדים נוספים לעולם מקשריו עם אישה אחרת מתחשב בית המשפט בעול הכלכלי הרובץ על כתפיו של האב בגידולם ובפרנסתם של ילדיו הנוספים ויכול להביא להפחתת דמי המזונות.

מקרה נוסף, הוא אובדן מקום עבודה. אובדן מקום עבודה מהווה שינוי נסיבות מהותי לפתיחת דיון בתביעת מזונות אך עם זאת בית המשפט יבחן את פוטנציאל ההשתכרות העתידי של המפוטר וכן יבחן בית המשפט את המאמצים אותם השקיע המפוטר במציאת עבודה חדשה והאם הם נעשו בתום לב. על בית המשפט להשתכנע כי מדובר בשינוי נסיבות בלתי צפוי .עם זאת, קיימות סיטואציות בהן הפיטורים הם צפויים כגון חוזה לתקופה קצובה או עבודה על בסיס משימה מוגדרת. במצב זה, נראה שהאב יכול היה לצפות את שינוי הנסיבות ואין בית המשפט יקבל דרישתו.

לייעוץ משפטי בנושא מזונות ילדים התקשרו עכשיו או מלאו את טופס יצירת קשר

יש לכם שאלה? השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם!

יש לך שאלה נוספת?

לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות מעו"ד שרין סולן חייגו עכשיו 04-8668881 או לחצו על הלינק הבא, מלאו את פרטיכם ואנו נשמח לעמוד לרשותכם.